Info

Ångestpodden

Ångestpodden tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat om högt. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur Ångestpodden bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa. Drivs av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Ångestpodden
2019
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2015
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


All Episodes
Archives
Now displaying: October, 2017
Oct 25, 2017

Del 1 i vår nya poddserie ”Vi måste prata om porr” för att vi i ärlighetens namn faktiskt behöver göra det. 

 

Som ni vet så har vi tidigare i podden gjort serier. Ibland stöter vi på ämnen som vi känner förtjänar så jäkla mycket mer utrymme än vad det fått tidigare. Det har handlat om sexuella övergrepp, sexmissbruk, prostitution och barnsexhandel. Den här gången bestämde vi oss för att gräva lite djupare i porren.

Det är ingen mening att tänka att ”så länge vi inte pratar om porren så kommer det säkert inte bli ett stort problem”. Det är också viktigt att komma ihåg att porrbranschen är rå, många gånger hänsynslös, våldsam och långt ifrån jämställd. Porren är, i dom flesta fall, gjord för män, av män. 

 

I första avsnittet gästas vi av Maria Ahlin som är en av författarna till boken Visuell Drog. Maria är även grundare till organisationen freethem som arbetar med att förebygga efterfrågan på prostitution, pornografi och arbetskraftsexploatering. Vi pratar om vad porr faktiskt är, hur vanligt det är, hur jämställd porr det finns och hur våldsam den är. Vi pratar om historier som är tagna ur boken där Maria och hennes medförfattare Ulrica Stigberg träffade ungdomar och pratade om deras relation till porren. Vad händer när en börjar konsumera porr i tidig ålder och kan en bli beroende av porr?

Tack för att ni lyssnar. 

 

Oct 18, 2017

VI MÅSTE PRATA MED ANHÖRIGA: Partner. 

 

I våras så lovade vi er en liten följetång i podden. Avsnitt där vi en gång i månaden pratade med de anhöriga. Föräldrar, syskon, partners, kompisar, släktingar, ja ni fattar grejen. 

Första avsnittet släppte vi 1 juni, med lillasystern Victoria.

 

Sedan dess har det varit tyst om ”Vi måste prata med anhöriga”. Inte för att vi velat men för att det varit otroligt svårt att hitta personer som vill gästa. Det säger endel om hur tabu och fel det känns att som anhörig ”klaga” och kanske ”hänga ut” personen den känner som mår dåligt men vi vet också hur VIKTIGT det är att även dom här personerna ska få höras, för dom drabbas också. 

 

Här kommer i alla fall del två av denna lilla serien. Idag har vi med oss Eleonore som är tillsammans med Hampus, som lider av psykisk ohälsa. Hur är det att ha en kärleksrelation med någon som inte mår bra psykiskt? Hur påverkas relationen? Vågar man planera för framtiden ens och hur är närheten och sexlivet under dom värsta perioderna? 

 

Stort tack både Eleonore och Hampus som lät oss dela er historia. Det hjälper så många andra! <3 

 

Oct 11, 2017

Denna veckan gästas vi av Cissi Forss. Cissi hade sitt stora genombrott i filmen ”I rymden finns inga känslor” och när hon blev mera igenkänd som Cindy i dom populära ICA-reklamerna. Skådespelarkarriären som Cissi alltid hade drömt om pikade, och allt hon så länge hade kämpat för höll äntligen på att falla på plats. Men så kom den. Torgskräcken. Panikångesten som gjorde att Cissi inte ens kunde sitta på en middag med sin familj utan att den gjorde sig påmind. 

När Cissi gick i gymnasiet förlorade hon sin pappa i cancer och vi pratar om hur många är så otroligt rädda för sorgen, döden och allt ”mörker” man blir skyddad ifrån redan från barnsben och om att hantera en så stor sorg. 

 

Stort, stort tack till vår sponsor Lyko.se som varje månad är med oss och bryter tabun kring psykisk ohälsa. Det gör oss otroligt glada och stolta! 

 

Här är två klipp som vi spelat in tillsammans med Lyko! Glöm inte prenumerera deras youtubekanal! 

 

https://www.youtube.com/watch?v=yBLMthxOXYs

 

https://www.youtube.com/watch?v=6ReL7mIw-38&t=402s

 

Oct 4, 2017

I dagens avsnitt tar vi oss an ämnet: SVARTSJUKA! Vad gör oss svartsjuka? Vad är ens svartsjuka? Vad är skillnaden på att vara avundsjuk och svartsjuk? Är det lättare att hantera svartsjuka än avundsjuka eller tvärt om? När vet man att svartsjukan styr en relation? 

Ja ni, frågorna är många och svaren är kanske inte helt rätt men det är som det brukar vara i Ångestpodden. Vi babblar på om vad vi tror och är som vanligt kanske lite FÖR ärliga. 

1