Info

Ångestpodden

Ångestpodden tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat om högt. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur Ångestpodden bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa. Drivs av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Ångestpodden
2019
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2015
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


All Episodes
Archives
Now displaying: 2015
Dec 30, 2015
itunes pic
Det är nyårsafton och årets sista avsnitt av Ångestpodden. I det här avsnittet gör vi en liten egen årsresumé med årets bästa och sämsta månader, årets känsla, årets kärlek och årets bästa nyheter för psykisk ohälsa, precis som en årsresumé ska vara. Dessutom bjuder vi på våra egna mest pinsamma händelser under 2015, vilket ni inte vill missa!
Dec 23, 2015
itunes pic
För många betyder jul mys med familj och släkt, lediga dagar och mycket kärlek. Det är ibland lätt att glömma bort hur många det är som faktiskt är ensamma på julen, eller som av andra anledningar mår dåligt under julhelgen pga alkohol, ensamhet, ångest eller stress. Julafton infaller på veckans viktigaste dag, nämligen torsdagar så här får ni, från oss i Ångestpodden, ett alldeles eget julavsnitt. GOD JUL <3
Dec 16, 2015
itunes pic
Denna veckan gästas vi av underbara och framför allt inspirerande Daniel Paris. Han är verkligen ett proffs på att få en att förstå vikten av att våga stå upp för sig själv, vara sig själv, säga ifrån när något känns fel och att det ska vara kul att hitta sig själv. Vi pratar mycket om självkänsla i det här avsnittet, och om prestationsångest och om känslan av att inte passa in hur mycket man än försöker.
Dec 9, 2015
itunes pic
Titeln talar för sig själv. Denna veckan släpper vi vår livepodd ifrån social media party som höll den 5 december på elite hotell saltsjöqvarn. Tack till alla er som var där, och för er som missade: här har ni nästan hela podden.
Dec 2, 2015
itunes pic
I veckans avsnitt gästas vi av Mohamed Touzari, tidigare storbloggare på nattstad och numera mest känd ifrån Twitter. Vi pratar om homosexualitet, om hur jobbigt det kan vara när man inte vet om man vågar eller vill prata om sin sexualitet, om näthat, hot och karriärhets.
Nov 25, 2015
itunes pic
Denna veckan gästas vi av Georgios Karpathakis, grundaren av UnderbaraADHD! Det skulle ta 25 år innan Jojje fick sin diagnos ADHD, efter många tuffa och stökiga år i skolan och efter samtal med lärare, rektorer och kuratorer. För att fly stöket fick Jojje tidigt kontakt med både alkohol och droger och hade tidigt kontakt med polisen. Efter en påtvingad utredning ifrån Jojjes mamma fick han äntligen svar på varför han hade svårt att koncentrera sig och aldrig kunde känna lugn och ro. Lyssna på veckans avsnitt så får ni höra allting från början.
Nov 18, 2015
itunes pic
Som utlovat, denna veckan besvarar vi några av dom frågorna som ni skickat till oss. TACK för alla BRA frågor som vi fått. För att inte avsnittet skulle bli hur långt som helst fick vi spara några frågor till en senare frågepodd. Hoppas att ni får svar på era frågor, och tack återigen för era fina mejl som ni skickar till oss!
Nov 11, 2015
itunes pic
Denna veckan pratar vi om det här med att göra slut, eller om att bli lämnad av någon man älskar. Hur mycket får man känna? Hur ledsen kan man vara? Bör jag göra slut med min kompis? Ni förstår säkert. Veckans ämne är lättsamt men ändå en del av livet som många upplever som väldigt jobbig och att bli lämnad av någon man älskar är mångas första konstakt med sorg.
Nov 4, 2015
itunes pic
Denna veckans ämne: Självmord. År 2008 valde Ludmillas dotter Linnéa att avsluta sitt liv, bara några dagar innan hon skulle fylla 15 år. Bara några veckor tidigare hade Linnéa blivit inlagd på barnpsyk efter ett självmordförsök hemma i familjens bostad. Under en permission blir hon lämnad ensam och cyklar till tågspåret istället för tillbaka till BUP och Linnéa lämnar sin familj. Efter Linnéas död bestämde sig Ludmilla för att starta organisationen suicide zero, som arbetar förebyggande mot självmord. Hör henne berätta om Linnéa, om sorgen och livet efter hennes självmord och om suicide zero i Ångestpoddens längsta avsnitt hittills!
Oct 28, 2015
itunes pic
Denna veckan gästas Ångestpodden av entreprenören och media-profilen Anitha Schulman. Vi pratar om hennes relation till just Ångest, om tonår och när man kraschar i livet, om föräldraskap och mycket om sociala medier. Anitha är väldigt personlig, precis som på hennes instagram och delar med sig av både guldklimpar och skitdagar.
Oct 21, 2015
itunes pic
I veckans avsnitt gästas vi av Lisa Jisei som berättar om sjukdomen ortorexi. Kanske är det den nyaste formen av psykisk ohälsa eftersom det till och med saknas en fastställande diagnos. KAN man vara FÖR hälsosam och kan man träna FÖR mycket? Svaret är ja. Av vår tids hälsohets har vi fått ortorexi och det är viktigt att vi förstår oss på och lär oss om denna sjukdom NU!
Oct 14, 2015
itunes pic
Denna veckan fortsätter vi där vi sist slutade. Tankefällor del 2 är här och precis som förra veckan är vi väldigt fascinerade över att man inte pratat så mycket om det här tidigt, eftersom vi själva upplever att just vetskapen om tankefällor kan vara till stor hjälp när man kritiserar sig själv.
Oct 7, 2015
itunes pic
Denna veckan pratar vi tankefällor. Det är otroligt att det faktiskt finns en modell för detta men att man ständigt hamnar i dessa tankefällor ändå. Tänker du ofta all-eller-inget? Tror du att du kan förutse hur saker och ting ska bli? Kanske känns det som att ett misslyckande i livet är ett mönster av ett helt misslyckat liv? Lugn! Vi hjälper dig bena ut och ta reda på om du hamnat i tankefällan.
Sep 30, 2015
itunes pic
I veckans avsnitt gästas vi av Christian Dahlström. Christian har skrivit Sveriges mest köpta bok om panikångest och depression och boken är dels baserad på egna erfarenheter. Vi pratar om vård, olika terapiformer, om att komma ut i arbetslivet, om att vara ärlig och öppen med sin psykiska hälsa och så lite politik. Christian sägs vara "Sveriges mest pålästa psykpatient" och vi är fullt benägna att hålla med.
Sep 23, 2015
itunes pic
Ni vet känslan av saknad. Saknaden till någon du älskar, saknaden till någon du flyttar ifrån, saknaden till dig själv och till någon du en gång var. Saknaden till platser du befunnit dig på och saknaden till situationer som du skulle göra allt för att få uppleva igen. Saknaden är veckans ämne och vi pratar högt och brett, lättsamt men också starkt om hur vi har upplevt saknad och vi tror och hoppas att någon har känt samma sak.
Sep 16, 2015
itunes pic
Efter många önskningar ifrån er lyssnare ska vi äntligen prata bipolär sjukdom med Rebecca Anserud. Rebecca har skrivit boken "Ett bipolärt hjärta" och i Ångestpodden berättar hon ärligt och i klarspråk om vad det är för sjukdom, hur det gick till när hon fick veta att hon har bipolär sjukdom och hur man lär sig att leva med sjukdomen. Detta är vårt hittills starkaste avsnitt och vi är så glada över att Rebecca ville gästa och berätta och LÄRA oss och er.
Sep 9, 2015
itunes pic
Ni vet att vi har tjatat sedan några veckor tillbaka, men nu är den här. HÖSTEN. Regn, rusk, brustna hjärtan, höga prestationer och stress. Kanske är du ny i skolan? Kanske har du precis börjat på ett nytt jobb? Kanske sätter du väldigt höga krav på dig själv och kanske känner du dig som ensammast i världen för att många i din omgivning är lyckligt kära medans du själv bara ser på. Studier visar att mörkret gör oss mer nedstämda på höst och vinter-halvåret och det är precis det här som vi pratar om i veckans avsnitt av Ångestpodden. Glöm inte bort, HÖSTEN ÄR DIN!
Sep 2, 2015
itunes pic
Att vara anhörig till någon som lider av någon form av psykisk ohälsa är också svårt. Det är så lätt att glömma bort att man själv får känna både lycka och sorg när någon i ens närhet inte mår bra. Att vara anhörig till någon som mår dåligt kan i många fall vara väldigt frustrerande då det känns som att man vill ta sin vän, partner, barn eller förälder under sina vingar, men inte vet hur man ska gå till väga.
Aug 27, 2015
itunes pic
Den här veckan gästas vi av grundaren av projektet Aldrig Ensam, Charlie Eriksson. För ca 2 år sedan var Charlie väldigt stressad, vilket ledde till panikångest och slutligen självmordsförsök. När Charlie blev sjuk insåg han vilken bristande information samhället har kring psykisk ohälsa, och då startade han projektet Aldrig ensam, som i grund och botten är ett informations projekt för att informera samhället om vår tids största folksjukdom. Få personer har inspirerat oss som honom!
Aug 19, 2015
itunes pic
Ni vet den där frågan som man ställer till sig själv flera hundra gånger under en livstid. Vem ÄR jag egentligen? I veckans avsnitt pratar vi om just det här, och om jakten på att finna sig själv. Finns det några knep? Kan man ens hitta sig själv till 100 %? Och vad gör man när man tappar sig själv?
Aug 13, 2015
itunes pic
Den här veckan gästas vi av underbart härliga Niclas Christoffer. Idag är han komiker och författare men redan när han var 8 år drabbades han av ätstörningar efter att ha förlorat sin bror. Det tog över 20 år innan Niclas sökte hjälp och blev fri ifrån sina ätstörningar. Vi pratar såklart om det här, hans böcker, och ställer oss frågan om det är okej att skämta om psykisk ohälsa.
Aug 5, 2015
itunes pic
Vem är egentligen berättigad att prata om psykisk ohälsa? Är inte alla det? I veckans avsnitt pratar vi fördomar. Både som vi själva haft och som vi själva fått ta emot, och så fördomar i största allmänhet. Vi försöker förstå varför och varifrån dom kommer och hur man ska försöka leva ett så fördomslöst liv som möjligt. Dessutom lite svar på tal! Kom ihåg att bara för att någon bryr sig om sitt utséende, mode och skönhet, så betyder inte det att deras smärta känns mindre än någon annans.
Jul 29, 2015
itunes pic
Ni är många som bett oss prata om det här, panikångest. Vad är det ens och varför får man det? Som vi tidigare nämnt lite så har Ida själv haft panikångest och veckans avsnitt handlar därför om hennes historia och minnen ifrån tiden då det kändes som allra mest.
Jul 22, 2015
itunes pic
Den här veckan pratar vi om att misslyckas. Bara för att du gör ett misslyckande, betyder inte det att du är misslyckad. Vi pratar om allt om att misslyckas i skolan och på jobbet, till misslyckanden i kärlek och livet. Det är viktigt att kunna misslyckas för att man ska komma någonstans i livet, och viktigast av allt är att tillåta sig själv att misslyckas.
Jul 15, 2015
itunes pic
I veckans avsnitt har vi ingen mindre än vår bästa vän Frida med oss i podden, och vi pratar om tiden som vi gick igenom tillsammans med henne när hon led av bulimi. Det här är det mest personliga avsnittet ifrån vår sida eftersom vi pratar utifrån våra egna erfarenheter. När någon drabbas av en psykisk sjukdom så drabbar det inte bara en själv. Många i ens omgivning står helt hjälplösa vid sidan av och bara tittar på, för att man inte vet vad man ska göra. Lyssna så förstår ni vad vi menar, och tack Frida för att du delar med dig. Du är vår stjärna!
1 2 Next »